Digitális kultúra

Lego robot programozás

Digitális kultúra

A NAT 2020-ban az Informatika tantárgyat felváltotta a Digitális kultúra.

Az egyik lényeges változás, hogy megnövekedett a kódolás jelentősége. A tanterv egyik kiemelt célja a problémamegoldó gondolkodás, az alkalmazáscentrikus, tanlói tevékenységekben megnyilvánuló, örömforrást jelentő tudás birtoklása.
Iskolánkban a tanulók már alsó tagozaton megismerkednek a kódolással. Megtanulják programozni a Minecraft szereplőit (építenek, ásványokat bányásznak, fát vágnak, birkát nyírnak, stb.). A Jégvarázs kedvenc szereplőivel (Annával és Elsával) pedig csodás rajzokat készítenek. [code.org]

A nagyobbak a Scratch [scratch.mit.edu] program, illetve a Micro:bit [makecode.microbit.org] programozás megismerésével bővítik tovább kódolási ismereteiket.

Lego robot programozás

2020-ban elindult a lego robot szakkör. Bár ekkor még csak egy robotunk volt, mégis nagy népszerűségnek örvendett. Nagy élmény a tanulók számára, hogy az elkészített program utasításait a robot pontosan végrehajtja. A résztvevők csupán játéknak érzik, de valójában rengeteg olyan tapasztalatot gyűjtenek, melyeket a későbbiekben hasznosítani tudnak.

2022. januárjában egy jelentős informatikai fejlesztés nyomán további 14 robottal (EV3 és Spike) bővült az eszközparkunk, így már nem csak a szakkörön, hanem a különböző tanórákon is használhatjuk ezeket.

A LEGO robotprogramozási feladatok során a fiatalok foglalkoznak a természettudományokkal és megismerkednek innovatív technológiákkal valamint érdeklődésüket felkeltheti az informatikai, műszaki irányú pályák iránt.